ТОВ «Зоотехнологія»: практична «перевірка» Настанов щодо безпечності харчової продукції

13.03.18

ТОВ «Зоотехнологія» долучилася до «перевірки на практиці» Настанов щодо безпечності харчової продукції. Так, ми взяли участь у тестовому аудиті переробних потужностей.

Чому ми вирішили взяти участь у цьому проекті? Щоб перевірити себе, наскільки наша система контролю якості відповідає сучасним міжнародним нормам. Результатами перевірки залишилися задоволені. Від експертів отримали корисні практичні поради щодо вдосконалень.

Настанови щодо безпечності харчової продукції — спільна робота експертів Проекту USAID «Агросільрозвиток» та Асоціації «Свинарі України». Їх розробляють у рамках імплементації законодавства ЄС, зокрема ЗУ № 2042 «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин».

За словами Юрія Оглашенного, експерта Проекту USAID «Агросільрозвиток», який здійснював аудит, такі «тестові» перевіркинасамперед націлені ознайомити виробників із європейськими нормами, підказати, які права має виробник, як може себе убезпечити та що від нього можуть вимагати контролюючі органи. Він зазначив, що ЗУ № 2042 набуває чинності вже у квітні 2018-го.

Під час аудиту на «Зоотехнології», пан Оглашенний оглянув забійний цех потужністю 1500 голів на місяць та роздрібний магазин.

«Це лише початковий етап, планується розвиток забійних потужностей до 15 тис. голів на місяць та мережі роздрібних об’єктів торгівлі», — поділилися нашi спецiалiсти.

Враження від участі — найкращі. Сподобалася відкритість фахівців, готовність до співпраці. Доречні були конкретні роз’яснення щодо нового законодавства в цій галузі, та переваг, які воно надає операторам ринку. Окрім цього, ми провели оптимізацію власної документації зі стандартизації, привівши її у відповідність з технологією.