Боротьба с антимікробною резистентністю (АМР)

06.02.21

6 березня 2019 року Кабінет Міністрів України затвердив Національний план дій боротьби зі стійкістю до протимікробних препаратів [антимікробною резистентністю, АМР]. Необхідність Плану та заходів на його реалізацію зумовлена тим, що «антибіотики, протигрибкові препарати та інші протимікробні засоби перестають діяти, бо через надмірне і необґрунтоване вживання таких ліків мікроорганізми виробляють своєрідний імунітет: вони змінюються і стають нечутливими до ліків. Фактично з’являються нові модифікації збудників інфекцій, які неможливо вилікувати протимікробними препаратами. Внаслідок цього вже сьогодні гинуть люди у всьому світі. Ця проблема уже визнана однією із загроз людству. Одними з основних причин такої ситуації є самолікування (коли люди лікуються протимікробними препаратами, зокрема антибіотиками, коли їх не потребують) та використання антибіотиків у тваринництві. Тобто безвідповідальне та необґрунтоване використання таких ліків викликає розвиток стійкості мікроорганізмів до протимікробних препаратів. Наприклад, опитування ВООЗ показало, що 64% людей помилково вважають, що застуди і грип можна лікувати антибіотиками. Насправді антибіотики не лікують від інфекцій, що викликані вірусами. Їх застосовують лише при вторинній бактеріальній інфекції», - йшлось в прес-релізі Уряду України.

Наразі в Україні триває проект «Зміцнення національного потенціалу для подолання ризиків протимікробної резистентності (АМР)». За підсумками цього масштабного дослідження фахівці зможуть об’єктивно оцінити реальну ситуацію із застосуванням антимікробних препаратів у тваринництві та покращити систему контролю їх використання. Про це повідомляє Асоціація «Свинарі України», учасник Проекту, в якому також беруть участь ФАО, представники Держпродспоживслужби, наукової спільноти, фермери, ветеринари та спеціалісти з питань кормовиробництва.

Проект вже отримав від Головних управлінь Держпродспоживслужби майже усіх областей держави інформацію, необхідну для дослідження. Також передбачається зібрати дані про застосування антимікробних препаратів бджолярами, свинарями, ветеринарами та фармацевтами.

«Одне з найважливіших питань у анкетах опитування — дані щодо антибіотиків, які застосовують на тваринницьких фермах для лікування чи профілактики. За результатами аналізу цієї інформації вдасться розробити Атлас антибіотиків, які найчастіше використовують на виробництвах у різних напрямках діяльності», - коментує Олександр Рєвнівцев, координатор Проекту з проведення опитування.

Асоціація «Cвинарі України» — неприбуткова, добровільна організація. Дата створення -14 липня 2011-го. Наразі АСУ об’єднує 38 господарств, маточне поголів’я яких становить 39% від загальнодержавних обсягів. Основною ціллю Асоціації є захист прав та інтересів підприємств у галузі свинарства, досягнення світових стандартів виробництва продукції завдяки впровадженню сучасних технологій.