Свинарство у світі: виробництво скоротиться на 4%, експорт зросте на 16%

25.12.20

ФАО прогнозує, що світове виробництво свинині досягне 105,3 млн.тонн до кінця 2020 року, або на 4,0% менше показника 2019 року. Це зумовлено, перш за все, скороченням виробництва в Китаї, на Філіппінах і у В'єтнамі через спалах АЧС.

Очікується, що виробництво свинини знизиться також у Європейському Союзі, але всього лише на 0,4%, через виявлення АЧС у диких кабанів та запровадження обмежень на експорт свинини на азіатські ринки. При цьому в ЄС спостерігається зростання середньої ваги туші.

У Китаї, після падіння виробництва свинини на 21% у 2019 році, галузь змогла відновитися та збільшити поголів’я, завдяки чому в 2020 році виробництво зменшиться лише на 4%, до 38,9 млн. тонн. Відновленню галузі також сприяли потужні інвестиції у розвиток генетичної бази.

Через АЧС спостерігається зниження виробництва порівняно з прогнозами на Філіппінах та у В'єтнамі.

По інший бік Атлантики, у США, Бразилії, Канаді та Мексиці, навпаки, очікується приріст виробництва. У США зростання поголів'я свиней спричинилося до покращення прогнозу виробництва на 1,9% до 12,8 млн. тонн, навіть при тому, що галузь відчуває брак пакувальних потужностей та робочої сили. У Бразилії галузь отримує значну підтримку держави та збільшує виробництво. У Канаді під впливом посилення глобального попиту зростають як загальне виробництво свинини, так і кількість тварин, відправлених на бійні, та середня вага туши.

ФАО прогнозує, що у Російській Федерації виробництво продукції свинарства зросте на 6% до 4,2 млн. тонн. Причинами росту є масштабні інвестиції агрохолдингів та високий світовий попит на свинину.

Світовий експорт свинини у 2020 році досягне 11,1 млн. тонн, або на 16% випередить показник минулого року. На Китай припаде 47% світового імпорту свинини: країна ввезе понад 5 млн. тонн м'яса, збільшивши свій імпорт майже на 80% у річному розрахунку. Також прогнозується суттєвий ріст імпорту В'єтнамом для покриття збитків, завданих свинарству країни АЧС.

Південна Корея та Японія, ймовірно, скоротять імпорт свинини через зменшення реалізації м'яса через ресторани та високі роздрібні ціни на свинину.

За матеріалами pig333.com