Запроваджено обмеження на імпорт з ФРН сприйнятливих до АЧС тварин, генетичного матеріалу та продуктів від них

19.09.20

З 10 вересня 2020 року в Україні запроваджено обмеження на ввезення з Федеративної Республіки Німеччина сприйнятливих до АЧС тварин, генетичного матеріалу та продуктів від них. Про це повідомляє Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів. Так Держпродспоживслужба України відреагувала на виявлення АЧС на території Німеччини.

DW з посиланням на міністерку сільського господарства ФРН Юлію Клекнер (Julia Klökner) інформує, що неподалік від кордону з Польщею було знайдено мертвого дикого кабана, який мав зараження АЧС. Видання нагадує, що ФРН є найбільшим у світі експортером свинини та висловлює побоювання, що цей єдиний в Німеччині випадок може зашкодити цілому німецькому свинарству, адже ввезення свинини з регіонів, де виявлено АЧС, зазвичай припиняється.

У офіційному повідомленні Держпродспоживслужи, зокрема, зазначається:

«Відповідно до офіційної інформації Європейського Союзу (через систему нотифікації хвороб тварин – ADNS) 10.09.2020 на території Федеративної Республіки Німеччина (земля Бранденбург, Spree-Neisse) було зареєстровано випадок захворювання на африканську чуму свиней (АЧС) серед диких свиней.

Це перший підтверджений випадок АЧС на території Німеччини.

Враховуючи рекомендації Кодексу здоров’я наземних тварин Всесвітньої організації охорони здоров’я тварин (OIE) та законодавство України, з метою запобігання занесенню на територію України збудника вказаної хвороби, розпорядженням Головного державного ветеринарного інспектора України з 10.09.2020 запроваджено обмеження на ввезення в Україну з Федеративної Республіки Німеччина сприйнятливих до АЧС тварин, генетичного матеріалу та продуктів від них (за винятком продуктів, що пройшли необхідну обробку, відповідно до вимог українського законодавства).

Просимо врахувати вказану інформацію підприємствами та господарствами, які планують здійснення імпорту живих свиней та продукції з них з Федеративної Республіки Німеччина в Україну».

ТОВ «Зоотехнологія» за матеріалами Держпродспоживслужби України та DW