м. Херсон, вул. Тираспольська 31, оф. 409
+38 0552 41 72 16
+38 0552 41 76 07

Ринок живця: укріплення цін і вирівнювання регіональних розбіжностей

12.07.20

 Впродовж 28-го тижня 2020 року оператори ринку спостерігали зростання закупівельних цін свинини. У першу декаду липня середня ціна живця додала 1,4% та вийшла на позначку 44,2 грн./кг. Попри зниження попередніх цін на 0,25-1 грн./кг, виробники укладали угоди в більш привабливому ціновому діапазоні 43-45 грн./кг. Про це повідомляють аналітики Асоціації «Свинарі України». Вони також відзначають нівелювання регіональних цінових розбіжностей. Від нього найбільше виграли виробники Сходу країни, де середні ціни традиційно трималися дещо нижче національного рівня. Угоди за цінами нижче середніх на Сході укладали епізодично, і тому не вплинули на загальні показники ринку. В цілому, ці явища на ринку живця мають сезонний характер.

Динаміка закупівельних цін на живець свиней І-ї категорії потижнево, 2019-2020 рр.

Джерело: Аналітичний відділ АСУ

Асоціація «Свинарі України» прогнозує відносно сталі цінові котирування до кінця липня, а в кращому випадку - укріплення цін з огляду на наступні обставини та міркування:

1) Через спеку уповільнюється приріст живої маси тварин, а це обмежує пропозицію свиней забійних кондицій. Зменшення пропозиції живця та намагання закупівельників компенсувати брак живої ваги кількістю тварин підштовхує закупівельні ціни вгору;

2) Ще навесні ринок спостерігав скорочення реалізації свиней на забій на 2,7% до торішнього рівня. Відповідно, промислова пропозиція свинини у липні- серпні дещо поступатиметься минулорічній;

3) У першій половині поточного маркетингового року спостерігають помітні зміни у структурі імпорту свинини. Понад 60% імпорту першого півріччя та 50% червневого припадає на морожене м’ясо з Канади. Такі поставки значно менше впливають на попит на свинину вітчизняних виробників порівняно із охолодженою сировиною польського та німецького походження. Тому аналітики не очікують у літньому сезоні 2020 року буму імпортних поставок, який тиснув на ринок влітку 2018 року. До того ж, на стан європейського ринку впливає і поширення коронавірусу: через зупинки переробних підприємств і під тиском пропозиції живця ціни поступово просідають, водночас зростання попиту на Півдні ЄС змінює напрямок поставок і стимулює переміщення товарних партій всередині Співдружності. Імпортери свинини також наразі зіштовхнулися із волатильністю та непевністю щодо валютних курсів, через що поводяться обережно. Загалом це дає підстави сподіватися, що поставки з-за кордону не перевищать торішніх показників;

5) Карантин, який істотно обмежив діяльність у багатьох сферах, спричинився до кардинальної переорієнтації літніх туристичних потоків. Україніці залишаться в країні та відпочиватимуть вдома, відповідно, споживатимуть «за місцем проживання» продукти харчування від місцевих постачальників, в тому числі й свинину. Отже, в цьому сезоні міста України демонструватимуть сталий високий попит на м’ясо.

Асоціація «Свинарі України» — неприбуткова, добровільна організація. Дата створення — 14 липня 2011-го. Наразі АСУ об'єднує 38 господарств, які забезпечують 50% промислового виробництва свинини в Україні. Основною ціллю Асоціації є захист прав та інтересів підприємств у галузі свинарства, досягнення світових стандартів виробництва продукції завдяки впровадженню сучасних технологій.

Архів
Дивитись