Ціни живця знову втрачають позиції

13.06.20

Відновлення цін живця, що спостерігалося три останніх тижні поспіль, зупинилося, а ціни за 24-ий тиждень навіть зазнали втрат і знизилися на 3,6%. Про це повідомляє Асоціація «Свинарі України». За даними АСУ, середня ціна свиней забійних кондицій цього тижня склала 44,6 грн/кг, тобто на 1,65 грн/кг менше проти середньої ціни, що діяла тижнем раніше.

Закупівельні ціни живця на поточному тижні опанували діапазон 43-45,5 грн/кг, який змусив промислових свинарів торгувати поголів’я на 1-2 грн/кг дешевше. Послаблення цін має традиційний характер і пояснюється завершенням тривалих свят, яке мало передбачувані наслідки. Виробники повідомляють, що м’ясопереробна галузь України вже наполягає на перегляді ціни реалізації живця.

Водночас потужна хвиля літньої спеки, що накрила країну, вже незабаром відіб’ється як пропозиції, так і середній вазі тварин забійних кондицій. Це, як очікується, вплине на ціни. Отже, виробники прогнозують скорочення обсягу пропозиції та покладають свої цінові сподівання саме на це. Тому АСУ очікує наступного тижня звуження цінового діапазону на 0,5-1 грн./кг, проте подальшого зниження ціни не прогнозує. З огляду на регіональну неоднорідність пропозиції свиней товарних кондицій, у наступні 7 днів червня лиш поодинокі угоди закриватимуть за цінами нижчими мінімальних цін тижня, що минув.

Загальну динаміку закупівельних цін живця 1 категорії у 2019-2020 роках можна спостерігати на наступному графіку від аналітичного відділу АСУ.

Асоціація «Свинарі України» — неприбуткова, добровільна організація. Дата створення — 14 липня 2011-го. Наразі АСУ об'єднує 38 господарств, які забезпечують 50% промислового виробництва свинини в Україні. Основною ціллю Асоціації є захист прав та інтересів підприємств у галузі свинарства, досягнення світових стандартів виробництва продукції завдяки впровадженню сучасних технологій.