м. Херсон, вул. Тираспольська 31, оф. 409
+38 0552 41 72 16
+38 0552 41 76 07

Пожвавлення імпорту свинини усередині літа

15.08.19

 Згідно з даними митної статистики ДФСУ, у період з січня по липень Україна імпортувала 13,6 тис. тон свинини сукупною вартістю 27,7 млн. дол. США. А це на 11% (тобто 1,4 тис. тон) більше, ніж за відповідний період минулого року.

 «Якби імпортна активність у липні зберігалася на рівні попередніх двох місяців, обсяги надходження свинини іноземного походження у січні-липні поточного року зрівнялися б з минулорічними», — прокоментували аналітики Асоціації «Свинарі України».

«Протягом другого місяця літа імпорт свинини склав майже 2,5 тис. т, що істотно перевищило активність зовнішніх постачальників протягом травня-червня. Так, м’ясопереробники-імпортери зазначали, що стимулом для активнішої закупівлі м’яса свиней за межами країни стало досить різке підвищення рівня внутрішніх цін на свинину на початку третьої декади місяця. Це збільшило економічну привабливість імпортної сировини», — роз’яснюють в АСУ. — З іншого боку, імпорт свинини минулого місяця був у півтора рази меншим ніж у липні минулого року».

Проте, незважаючи на згадане пожвавлення, і оператори ринку, і експерти висловили свої сумніви щодо збільшення притоку імпортної сировини. Поступове ж підвищення цін на свинину в країнах ЄС може перерости в довгоочікуваний висхідний тренд – а це вкупі зі зростанням митної вартості імпорту підвищує вхідні ба’єри для м’яса свиней, що прибуває з-за кордону.

«Нещодавно Україна вичерпала імпортні квоти на поставку безкісткової свинини з країн ЄС, втім до кінця року вітчизняні імпортери зможуть завезти ще 6,8 тис. т свинини без сплати мита. Однак, під цю квоту підпадає виключно напівтуша та м’ясо на кістці, тоді як при завезенні обваленої свинини з країн ЄС вже накладатиметься ввізне мито в 10-12% (залежно від позиції). З іншого боку, на безмитній основі Україна імпортує свинину з Канади у рамках угоди про вільну торгівлю. Проте за період з початку року звідти завезли менше 0,5 тис. т згаданої продукції. Тож, якщо вітчизняні виробники свинини знайдуть оптимальний рівень цін, щоб залишатися конкурентними по ціні порівняно з постачальниками імпортної сировини, друга половина року може пройти без імпортного «буму», який спостерігався у червні-листопаді 2018-го», — коментує президент «Всеукраїнської асоціації імпортерів м'яса та м'ясопродукції» Василь Король.

Помісячна динаміка імпорту свіжого, охолодженого та мороженого м’яса свиней (УКТ ЗЕД 0203)

Джерело: Аналітичний відділ АСУ за даними митної статистики ДФСУ


* Асоціація  «Свинарі України» - добровільна неприбуткова організація. Основна ціль даного об’єднання – це захист прав та інтересів підприємств галузі свинарства, а також досягнення рівня світових стандартів виробництва продукції через впровадження сучасних технологій.  

Архів
Дивитись