Ринок живця - хаотичні коливання цін та причини їх виникнення

23.06.19

Станом на другу половину червня на вітчизняному ринку свинини відстежуються доволі хаотичні коливання цін. Дійсно: попереднього тижня показники закупівельних цін продовжували свій висхідний рух, у той час як середньоринкова ціна сягала 48,1 грн/кг. Цього ж тижня даний показник продемонстрував своє негативне, та незначне відхилення – середня ціна на свинину живою вагою становила 47,5 грн/кг. Відповідну грошову динаміку на ринку живця відзначають аналітики асоціації «Свинарі України».

* «Свинарі України» - добровільна неприбуткова організація. Основна ціль даного об’єднання – це захист прав та інтересів підприємств галузі свинарства, а також досягнення рівня світових стандартів виробництва продукції через впровадження сучасних технологій.

У період останніх двох тижнів закупівельні ціни на свинину живою вагою мають незвично широку амплітуду коливань – від 45 до 50 гривень за кілограм. У другій половині місяця оператори реалізували живець на 0,5-2 грн/кг дешевше, ніж у кінці першої, хоча відносна сталість максимальної та мінімальної цін заготівлі була присутня. За даними опитування, що відбулося серед представників м’ясопереробних підприємств, більшість товарних партій закуповувалися по 46-48 грн/кг.

Нисхідний рух показників цін закупівлі переробники м’яса пояснюють млявою (що звично для літньої пори) реалізацією та достатністю вже наявної пропозиції живця. Саме так: оператори зазначають, що спека та розпал ягідно-городинного сезону ніби відволікають споживача від свинини на ринку. Окрім цього, ті, хто здійснює закупівлю, відзначають, що високі температурні показники відбиваються на темпах приросту живої маси тварин, що у наслідку призводить до зниження середньої забійної ваги свиней у середньому на 5 кг. Отже, причина для такої неоднозначної динаміки цін є, і вона не одна.

Цікаво, що тривалі святкові вихідні з приводу зелених свят практично не вплинули на попит живця на ринку – переробники відзначали його активізацію епізодично. З огляду на це представники м’ясопереробної галузі вважають, що майбутній триденний вікенд також ніяк не відіб’ється на споживчій активності відносно свинини. Тому передумов для найближчого висхідного руху цінових показників вони поки що не бачать.

Більшість переробників свинини сподівається на звуження цінового діапазону наступного тижня унаслідок «просідання» його верхньої межі.  Так, за прогнозами асоціаціїї «М’ясна галузь» більшість товарних партій живої ваги наступного тижня буде закуповуватися по 47-47,5 грн/кг.

* Прогноз аналітичного відділу АСУ