Обсяги імпорту свинини у травні «просіли»

10.06.19

Упродовж травня до України надійшло 1,18 тис. т свіжої, охолодженої та мороженої свинини. Це на 32% менше ніж місяцем раніше та на 37,6% поступається надходженню імпортної свинини у травні минулого року. Про це повідомляє аналітичний відділ Асоціації «Свинарі України» з посиланням на дані митної статистики ДФСУ.

Так, аналітики зазначають, що травневий імпорт свинини — найнижчий за останні чотирнадцять місяців. Послаблення імпортної активності пояснює низхідний рух цін закупівлі на свиней забійних кондицій. Зокрема, середня травнева ціна на свиней забійних кондицій склала 43,2 грн/кг, що на 8,7% менше ніж у квітні. Така зміна на тлі поступового приросту цін на свинину на ринку ЄС збільшила розрив між внутрішніми цінами та «бар’єрною» позначкою, яка слугує індикатором економічної обґрунтованості завезення імпортної свинини.

«З іншого боку, сукупні обсяги імпорту за період з початку року майже вдвічі перевищують минулорічні: 10,3 тис. т проти 5,2 тис. т свинини, завезених у січні-травні 2018-го», — коментують в АСУ. «Тим не менш, враховуючи середньомісячні обсяги надходження свинини з-за кордону та трохи більшу внутрішню пропозицію свинини, є передумови очікувати, що цьогорічні обсяги імпорту залишаться на рівні торічних з можливим відхиленням близько 5%», — додають аналітики.