Компартменталізація в Україні не працюватиме без ініціативи бізнесу

26.06.19

Три роки плідної співпраці Асоціації «Свинарі України», ФАО, ЄБРР, Держпродспоживслужби та Мінагрополітики дали свій довгоочікуваний результат – Наказ щодо компартменталізації підписаний і погоджений. Відтепер будь-яке господарство, що має намір отримати статус компартменту, може пройти самостійну оцінку (у Додатку до Наказу) за певними параметрами і якщо набере необхідну кількість балів – подати заявку на перевірку закладу компетентним органом. У разі позитивної оцінки господарство отримає бажаний статус.

Для чого господарствам статус компартменту? Річ у тім, що в умовах АЧС компартменталізація є єдиним механізмом, що може здійснити доступ вітчизняної свинини до зовнішнього ринку, а також – єдиною гарантією недоторканості господарства при ліквідаційних заходах щодо АЧС.

Все ж, хоч урешті-решт ми й маємо законодавчо затверджений механізм, він лишатиметься неактивним до першого бізнес-запиту. Інакше кажучи, компартменти існуватимуть лише на папері, допоки хоча б одне зі свиногосподарств не звернеться до Держпродспоживслужби із проханням перевірки й надання відповідного статусу.

Що далі? Реагуючи на звернення, компетентний орган має провести роботи з навчання інспекторів процедур оцінки та моніторингу статусу компартменту (так само, як навчають інспекторів для оцінки та спостереження системи НАССР).

Наступним кроком до набуття господарством статусу компартменту є безпосередньо перевірка виробника, що подав заявку. Якщо виробник хоче торгувати живими тваринами, то об’єктом аудиту буде лише ферма. Якщо свининою чи кінцевими продуктами – перевірці піддаватимуться також забійні й м’ясопереробні підприємства. Процес відбувається простіше, коли ферма й переробка об’днані вертикально інтегрованою структурою. У тому разі, коли дані об’єкти не є спорідненими, переробничому підприємству доведеться доводити повну відокремленість прийому, забою, переробки й зберігання продукту з компартменту від того, що був отриманий від господарства без такого статусу.

Останнім кроком є повідомлення країн, що виявили зацікавлення в імпорті української продукції свинарства, про запуск механізму компартменталізації та зустріч їх місій із метою подальшої оцінки та схвалення товару.

Заявку на отримання статусу компартменту поки що не подало жодне із підприємств свинарства, тож механізм знаходиться в режимі «паузи». Та це ненадовго – в АСУ вже є учасники, що готуються стати першопрохідцями компартменталізації.

Асоціація «Свинарі України» — неприбуткова, добровільна організація. АСУ об'єднує 39 господарств, які забезпечують 41% промислового виробництва свинини в Україні. Основна ціль даного об’єднання – захист прав та інтересів підприємств у галузі свинарства, досягнення рівня світових стандартів виробництва продукції шляхом впровадження сучасних технологій.