Ринок живця: ціни продовжують ріст

19.04.19

У другій половині квітня ціни на ринку живця повернулися до минулорічного рівня. Так, протягом 16-го тижня ціни закупівлі свиней забійних кондицій коливалися в межах 49-52 грн/кг. За даними моніторингу закупівельних цін на свинину живою вагою, який проводить Асоціація «Свинарі України», середня позначка цього тижня «зупинилася» на рівні 50,4 грн/кг, що лише незначно поступається середній ціні за тиждень до Великодня минулого року.

Жвава підготовка операторів ринку м’яса до Великодніх свят та сподівання на активнішу реалізацію з початком сезону пікніків протягом тривалих святкових вихідних дозволила ціні закупівлі продовжити висхідний рух. Тож постачальники живця цього тижня змогли реалізувати товарні партії на 3-6 грн/кг дорожче ніж тижнем раніше, а середня ціна закупівлі піднялася на 11,9%.

Втім, гравці ринку не очікують подальших цінових «ривків». На думку більшості операторів, протягом останнього тижня квітня ціна на ринку живця укріпиться на досягнутому рівні, а можливі зміни котирувань окремих постачальників не будуть значними. Так, більшість учасників Асоціації «М’ясної галузі» очікує, що ціна заготівлі свинини наступного тижня триматиметься в межах 49-51 грн/кг. Тож можна сказати, що український ринок синхронізувався з європейським, де наступного тижня очікують «спокійнішу» цінову динаміку.

Динаміка закупівельних цін на живець свиней І-ї категорії потижнево, 2018-2019 рр.