На свинарів чекають зміни у підходах до використання антибіотиків

13.04.19

Вітчизняний сектор свинарства працюватиме над зменшенням використання антибіотиків у виробництві з профілактичною метою. Це одна з умов Національного плану дій щодо боротьби зі стійкістю до протимікробних препаратів. Кабмін ухвалив цей документ у березні 2019-го.

Як зазначила Президент Асоціації «Свинарі України» Оксана Юрченко, впродовж наступних двох років профільні відомств (Мінагрополітики, ветеринарна служба) мають розробити порядок використання антимікробних препаратів у тваринництві. Зокрема йдеться про заборону застосовувати антибіотики з профілактичною метою. Адже таке їх використання спричиняє резистентність збудників до антимікробних препаратів.

«Користуватися антибіотиками треба розумно — визначати чутливість збудника до препаратів, які застосовують у випадках захворювання. Коли говоримо про вітчизняний сектор свинарства… а він у нас дуже розгалужений: є і дрібні виробники, і середні, і крупні, і присадибники… розуміємо, що нині підхід до використання антибіотиків у більшості контролюється питанням совісті й піклуванням про споживача. Наприклад, великі промислові підприємства контролюють такі питання, — дотримуються розроблених протоколів, перевіряють кінцеву продукцію. На жаль, гарантувати, що весь сектор чинить так само — неможливо», — поділилася пані Юрченко.

Разом з тим, очільниця АСУ зауважила, що для зміни підходів до використання антибіотиків у виробництві потрібен перехідний період, зокрема для напрацювання рекомендацій.

«Гравцям сектору потрібен час, щоб зрозуміти, які виклики перед нами стоять, що потрібно зробити, щоб реалізувати нові підходи і як розвиватися надалі. Всі розуміють,  що мова йде про продукт, який потрапляє на тарілку до споживача. І він має бути безпечним.

Наприклад у Євросоюзі питання антибіотикорезистентності й благополуччя свиней йдуть пліч-о-пліч, існує велика кількість посібників, у яких детально прописано, як покращити умови утримання, зменшити стрес, досягти результатів зі зниження використання антибіотиків тощо», — відзначила вона.

Оксана Юрченко наголосила, що якраз із метою ознайомити виробників зі змінами, які на них чекають у майбутньому, Асоціація «Свинарі України» як організатор конгресу «Прибуткове свинарство», ініціювала проведення панельної дискусії «Впровадження нових правил застосування антимікробних препаратів у свинарстві з метою зменшення стійкості до них» у ході події.

"Правила повинні діяти для всіх гравців ринку, щоб свинарська продукція була безпечною, а вітчизняне виробництво відповідало світовим стандартам», — резюмувала пані Юрченко."